Citrony v sirupu s medem
Kód: 77



Detailní popis produktu
Citrony naložené v sirupu s medem jsou výjimečným způsobem, jak přinést do vaší domácnosti osvěžující chuť plnou přírodních ingrediencí. Spojení citrusové svěžesti a jemné sladkosti medu vytváří lahodný kontrast, který skvěle doplní různé nápoje a pokrmy. Citrony v medovém sirupu jsou ideální nejen do čajů, ale také do domácích limonád či dezertů. Kromě skvělé chuti citrony přinášejí i zdravotní benefity, jako je vysoký obsah vitamínu C, který podporuje imunitu, zatímco med dodává přírodní energii a posiluje obranyschopnost těla.
Příprava čajů, nápojů a dezertů s citrony v sirupu:
Citronový dort s citrony v sirupu a medovým sirupem
Ingredience:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g změklého másla
- 4 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce šťávy z citronů naložených v sirupu s medem
- 4 plátky citronů naložených v sirupu, nakrájené na malé kousky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce šťávy z citronů v sirupu
- Plátky citronů v sirupu na ozdobu
Postup:
Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu (průměr cca 22 cm) máslem nebo vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Postupně přidávejte vejce jedno po druhém a důkladně šlehejte po každém přidání.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a šťávu z citronů v sirupu.
- V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji přidávejte do máslové směsi. Promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Nakonec přidejte na kousky nakrájené plátky citronů v sirupu a jemně promíchejte.
Pečení:
- Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch.
- Pečte 40–45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Po upečení nechte dort ve formě vychladnout asi 10 minut, poté ho přesuňte na mřížku, aby úplně vychladl.
Příprava polevy:
- Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou ze sirupu, dokud nedosáhnete hladké, ale mírně husté konzistence.
- Polevu nalijte na vychladlý dort a rovnoměrně rozetřete.
Ozdoba:
- Ozdobte plátky citronů v sirupu, které naaranžujete po vrchu dortu. Pro extra chuť můžete přidat i lžíci sirupu z citronů na vrch dortu pro lesklý finiš.
Tip:
- Tento dort je ideální kombinací svěží chuti citronů a sladkosti medového sirupu. Můžete ho podávat ke kávě nebo jako dezert po lehkém jídle.
Citrusový drink s citrony v sirupu a medem
Ingredience:
- 50 ml vodky (nebo gin, rum dle chuti)
- 30 ml šťávy z citronů v sirupu s medem
- 2 plátky citronů v sirupu
- 150 ml sodovky nebo perlivé vody
- Led
- Čerstvá máta na ozdobu
Postup:
- Do shakeru nebo sklenice vložte plátky citronů v sirupu a trochu je rozmačkejte, aby se uvolnila chuť.
- Přidejte led, šťávu z citronů v sirupu a alkohol dle výběru. Důkladně promíchejte.
- Nalijte do sklenice s ledem a dolijte sodovkou nebo perlivou vodou.
- Ozdobte čerstvou mátou a podávejte s plátkem citronu navíc.
Tip:
- Pokud máte rádi sladší drinky, můžete přidat lžičku sirupu z citronů s medem. Tento svěží koktejl je ideální na letní večery!
Ledový čaj s citronem
Ingredience:
- Vychlazený černý nebo zelený čaj
- 2–3 lžíce citronů v sirupu
- 2-3 plátky citronů
- Led
- Případně mátu
Postup:
- Do sklenice s vychlazeným čajem přidejte citrony v sirupu.
- Doplňte ledem a případně ozdobte lístky máty.
- Tento nápoj je ideální osvěžení v horkých letních dnech.
Citronová limonáda
Ingredience:
- Voda (perlivá nebo neperlivá)
- 3–4 lžíce citronů v sirupu
- 2-3 plátky citronů
- Led
- Lístky máty na ozdobu
Postup:
- Do sklenice s vodou přidejte citrony v sirupu a dobře promíchejte.
- Přidejte led a ozdobte mátou.
- Limonáda je osvěžující, plná chuti a vitamínů.
Horký čaj s citronem
Ingredience:
- Čaj dle vašeho výběru (černý, zelený, bylinkový)
- 1–2 lžíce citronů v sirupu
- 1-2 plátky citronů
- Med podle chuti
Postup:
- Uvařte čaj podle návodu.
- Do šálku s horkým čajem přidejte 1–2 lžíce citronů v sirupu.
- Promíchejte a podle chuti doslaďte medem. Citrony v sirupu dodají čaji jemnou sladkost a výraznou citrusovou chuť.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.